Haberler

Detay

Akıllarda Kalan Türkiye



Dünyanın farklı bölge ve ülkelerinden gelerek Türkiye’de üniversite eğitimi almaya gelen öğrenciler kendilerine sağlanan eğitim imkânlarının yanı sıra Türkiye’nin tarihi, kültürel ve sosyal zenginliğini de keşfetme imkânına sahip olarak ayrılıyorlar. Öğrenciler farklı alanlarda eğitimlerini tamamlayarak mezun olduklarında yanlarında sadece üniversite eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıklarına dair bir diplomayla ayrılmalarından öte yıllarca sürecek arkadaşlıklar, dostluklar ve unutulmaz anılarla ülkelerine dönüyorlar.

Hayatlarının önemli bir kısmını Türkiye’de geçiren mezunlarımıza sorduğumuz “Eşsiz Hikâyende Neler Var?” anketine mezunlarımızdan farklı cevaplar almaya devam ediyoruz. Kırgızistan’dan gelerek Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde 2021 yılında tamamlayan Aizhan Kubakaeva Türkiye tecrübesinin kendine kattıklarını şöyle ifade ediyor; “Türkiye Mezunu olmak kendimi çok değerli hissettirdi. Özellikle Türkiye Burslusu olmak her taraftan onur verici bir duyguydu ve bu “unvanı” kullanarak birçok yerde kendim ve yeteneklerim, becerilerim hakkında konuşabildim. Daha girişken ve aktif olduğum için de istediğim her projeye katılıp deneyim alabildim. Sonuç olarak sadece mesleki değil kişisel gelişimime de çok katkı yapabildim.”

Bir başka mezunumuz Özbekistan’dan gelerek Kastamonu Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans eğitimini tamamlayıp ülkesine dönen Khusnıdin Kasımov “Türkiye’de en çok beğendiğin yerler neresi?” sorusunu “Yedi bölgeye ayrılan Türkiye'nin her bölgesi ve her şehri ayrı bir güzel. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarih kokan bu kutsal topraklar bize birçok şeyden bahseder. Toplam 5 yıllık eğitim döneminde tarihi İstanbul, turizmde önde gelen Antalya ve İzmir şehirlerinde bulundum ve çok beğendim. Turist Rehberi adayı olarak katıldığım Ege bölgesi uygulamalı eğitim gezisi sırasında bölgede bulunan şehirlerdeki tüm antik kentler, tapınaklar vb. tarihi yapıları keşfetme fırsatım oldu. Afrodisias, Efes, Bergama, Hierapolis gibi antik kentlerdeki yapılar beni hayran bıraktı. Mesleki alanda bana çok şey katan bu geziden çok bilgiler edindim.” diyerek yanıtladı.

Yüksek Lisans, Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları bölümünde tamamlayan Azerbaycanlı Nigar Hüseynli Türkiye’deyken yaşadığı iki anısı şöyle aktarmakta; “Bir defasında Beyazıt'ta yürürken bana az daha tramvay çarpıyordu. Önümden gelen biri kolumdan tutup beni kenara çektiğinde fark etmiştim arkadan tramvay geldiğini. Dönüp adama teşekkür etmek istedim, fakat o artık kalabalığa karışmış, sanki yok olmuştu. Kim bilir, belki de gerçekten böyle biri olmamıştı? Bir diğer anım ise yine İstanbul’a dair. İstanbul'un kokusu benim en sevdiğim parfüm ile aklıma kazınmış. Onunla bağdaştırdım bu şehri. O yüzden de Bakü'de ne zaman o parfümü kullansam, ya da bir yerde kokusunu duysam, aklıma hemen İstanbul, hemen Türkiye anılarım gelir.”

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Doktora eğitimini 2021 yılında Gazi Üniversitesinde tamamlayan Filistinli Suha Sbouh ise “Türkçe şarkılar, türküler hala dilinde mi?” sorusuna “Evet, ben normalde de şarkı söylemeyi çok seven biriyim. Evde mutfakta yemek yaparken vs. hep Türkçe şarkılar söylerim. Mesela türküleri çok seviyorum. Neşet Ertaş'ın Yalan Dünya'sını ve Âşık Veysel'in Uzun İnce Bir Yoldayım'ı benim favori türkülerim. Ayrıca Fikrimin İnce Gülü ile Bir Fırtına Tuttu bizi şarkılarını da dilimden düşürmem.” diyerek yanıtladı.

Uşak Üniversitesi Matematik bölümünden lisans eğitimini 2018 tamamlayan Kazakistanlı mezunumuz Marat Dametken’in ise Türkiye’ye bir mesajı var; “Türkiye bana iki kere yeni hayatın kapısını açtı; biri şu anda ekmeğini yediğim meslek ise diğeri kendime özgüvenimi 26 yıl sonra geri veren protez gözümdür. Protez gözüm benim en kıymetli parçam. Yanlışlıkla yere düşürdüğümde kalbim yerinden çıkacak gibi oluyorum, çok korkuyorum. İlk başlarda ben bu protezsiz hiç kimseyim, öğretmeni olduğum çocuklar protezsiz halimi görürse benden korkarlar (daha önce sokakta yürüdüğümde gerçekten korkardı, büyükler öcü gibi bakardı) diye hep üzülürdüm artık öyle değilim. Protez gözüme Uşak’ın en güzel kalpli merhametli insanının bağışı sayesinde İstanbul’da kavuştum. Bu benim hayatımın dönüm noktasıydı. Yani Türkiye sana çok şey borçluyum, iyi ki seni keşfettim başka güzel hayatlara kapı açman dileğiyle ️.”

 Siz de Türkiye’deki eğitim hayatınıza dair eşsiz hikâyeleri paylaşmak isterseniz aşağıdaki formu doldurmanız yeterli;

Eşsiz Hikaye Formu


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.