Haberler

Detay

'Fennan Türki' hem ülkesi Etiyopya hem de Türkiye'nin kalkınmasına destek oluyor



Türkiye'de egitim aldiktan sonra ülkesinde çok sayida projeye imza atan Etiyopyali Fennan Muhammed, kurdugu boya fabrikasiyla hem Türkiye'nin ihracatini artiriyor hem de ülkesinin kalkinmasina destek oluyor.

Türkiye'den mezun olan uluslararasi ögrenciler, burada sadece meslek edinmek ve baska bir ülkeyi tanimakla kalmiyor ayni zamanda Türkiye'nin baska ülkelerle ekonomik ve kültürel iliskilerinin gelismesine de önemli katkilarda bulunuyor.

“Türkiye Burslari” adiyla 2012 yilinda markalasan ve Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanliginin (YTB) koordinasyonunda yürütülen program sayesinde her yil binlerce ögrenci Türkiye'de burslu egitim alma firsati buluyor.

Su anda Türkiye'de 15 bin uluslararasi ögrenci egitim görürken, mezun olan ögrenciler ülkelerine döndüklerinde bir kültür elçisi olmanin yani sira kurduklari isler, aldiklari görevler ve baslattiklari projelerle hem Türkiye'nin hem de ülkelerinin kalkinmasina destek oluyor.

Etiyopya'da Türkiye mezunlarini tek çati altinda toplayan Türkiye Mezunlari Kalkinma ve Yardim Derneginin Yönetim Kurulu Baskani Fennan Muhammed, hem sivil toplum hem de is alaninda yürüttügü projelerle bunu basaran mezunlardan biri.

2003-2008 yillarinda Yildiz Teknik Üniversitesinin Elektrik Mühendisligi programini bitiren Muhammed, sivil toplum kuruluslari (STK) ve farkli sirketlerde çalistiktan sonra bir Türk firmasiyla ortak olarak Etiyopya'da ülkenin en kaliteli boyasini üreten fabrikalardan birini kurarak hizmete açti.

"Türkiye'yi sadece tarih derslerinde duymustum"

1982 yilinda ülkenin kuzeyindeki Adwa sehrinde dogan Muhammed, 8 çocuklu genis bir ailenin üyesi.

Eritre ve Etiyopya arasinda 1998 yilinda patlak veren savastan sonra babasindan bir daha haber alamayan Muhammed, geçirdigi zorlu yillara ragmen egitim hayati boyunca hep basarili oldugunu söyledi.

Türkiye'ye Islam Kalkinma Bankasi Bursu'yla gelen Muhammed, öncesinde Türkiye hakkinda hiçbir sey bilmedigini dile getirdi.

Muhammed, "Türkiye'yi sadece tarih derslerinde, Osmanli Devleti'nden duymustum. O dönem Türkiye, Etiyopya'da bilinmiyordu. Açikçasi Türkiye'nin de pek sesi çikmiyordu. Çevremde Türkiye'de egitim almis kimse de yoktu. Ancak yillar sonra düsündügümde iyi ki Türkiye'de okumusum diyorum." dedi.

"Türkiye'de vatan sevgisini ögrendim"

Türk halkini karakter olarak Etiyopyalilara benzeten Fennan Muhammed, iki ülkenin de sömürge olmamis ve kendi ayaklari üzerinde durabilen halklara sahip oldugunu belirtti.

Türkiye'deki egitim süresi boyunca Türklerin Afrikalilara degil de Afrikalilarin beyazlara karsi ön yargili oldugunu fark ettigini söyleyen Muhammed, "Afrikali ögrenciler, hocalara karsi çok ön yargili bakiyorlardi ve bazi seyleri yanlis anliyorlardi. Maalesef komplekslerinin yikilmasi biraz vakit aldi. Halbuki Türk insani Afrikalilara karsi negatif degil daha çok pozitif ayrimcilik yapiyor. Bunu ilk basta tam kavrayamiyorlardi." dedi.

Muhammed, bu durumun birçok Afrika halkinin geçmiste agir zulüm ve yoksulluk görmüs olmasindan kaynaklandigini dile getirdi.

Türkiye'deyken akademisyen olmak istedigini ifade eden Muhammed, daha sonra STK'lerde ve özel sirketlerde çalismaya basladigini belirtti.

Muhammed, "3. sinifa kadar hayatim okul, ev ve kütüphane üçgeninde geçiyordu. Daha sonra ülkemden çok sayida insan Türkiye'ye okumaya geldi. Onlarin sosyal çevreye adapte olabilmesi ve burada kolay yasayabilmesi için çalismalar yapmaya basladim." diye konustu.

Türkiye'yi kendi ülkesi olarak gördügünü ve Etiyopya'da lakabinin "Fennan Türki" oldugunu söyleyen Muhammed, "Bazi Türklerden daha fazla Türk sayilirim. Türkiye'ye gitmezsem çok özlüyorum. Geriye baktigimda Türkiye'de en iyi ögrendigim seyin de vatan sevgisini oldugunu söyleyebilirim." ifadesini kullandi.

Kendi fabrikasini kurdu

Ülkesine döndükten sonra 2010'da Türkiye Mezunlari Kalkinma ve Yardim Derneginin kurulmasina öncülük eden Muhammed, hem özel sirketlerde çalismaya hem de Türkiye'den gelen is adamlari ve STK'lere destek olmaya basladi.

YTB gibi kurumlar sayesinde yabanci ögrencilerin artik Türkiye'de daha rahat ettigini söyleyen Muhammed, "YTB, Türkiye mezunlariyla kurdugu irtibat sayesinde, Türkiye'yle dünya arasinda bir köprü kuruyor." dedi.

Etiyopya'daki Türk yatirimlarinin artmasi için çaba gösteren Muhammed, son olarak Türkiye'de bir boya sirketiyle ortaklik kurarak ülkesinde kendi fabrikasini açti.



0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.