Haberler

Detay

Türkiye'nin Senegal'deki Eğitim Elçileri: Türkiye Mezunları



Türkiye mezunu Mamadou Sow, "Burada Dadas olduk artik. Türkiye'de kendimi Senegal'de gibi hissediyorum. Çayi kitlama sekerle içiyorum, Erzurum halk dansi birinci bar oynuyorum." dedi

Çesitli burs ve desteklerle egitim için Türkiye'ye gelen Senegalliler, döndüklerinde birçok farkli sektörde ülkelerine fayda saglarken, bir yandan da Türkiye'nin Afrika ile iliskilerinin gelistirilmesine katki sunuyor.

Lise, üniversite, yüksek lisans ve dini ilimler egitimi için Türkiye'yi tercih eden Senegalliler, ögrenim hayatlarinin üzerinden yillar geçse bile Türkiye ile baglarini koparmiyor.

Türkiye'nin Bati Afrika'daki bir nevi yumusak gücü haline dönüsen Senegalli ögrenciler, ülkelerine döndüklerinde Türk kurum ve vakiflarin yani sira kamu ve özel sektörde ülkelerine faydali olmayi amaçliyor.

"Artik Dadas olduk, çayi kitlama sekerle içiyorum"

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklari (YTB) bursuyla Atatürk Üniversitesinde isletme alaninda yüksek lisans yapan 33 yasindaki Mamadou Sow, Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliginde büyükelçi sekreteri olarak çalistigini söyledi.

Sow, Türkiye'de okuyan arkadaslarinin anlattiklarindan etkilenerek, YTB bursuna basvurmaya karar verdigini dile getirdi. 

"Sadece Türkiye'de okumus bir doktorumuz eksik"

Ayni zamanda Senegal-Türkiye Mezunlar Derneginin Genel Sekreterligini de yapan Sow, dernegin, dönemin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Ari'nin tesvikiyle 2017'de kuruldugunu ve Ari'nin kendilerine her alanda destek oldugunu kaydetti.

Sow, simdilik 33 üyelerinin bulundugunu bu yilki mezunlarla sayinin 4-5 artabilecegini dile getirdi.

Türkiye'de egitim almis ögrencilerin bugün Senegal'de birçok farkli sektörde çalistiginin altini çizen Sow, "Neredeyse her alanda mezunumuz var ama sadece Türkiye'de okumus bir doktorumuz eksik simdilik. Cumhurbaskanliginda ve çesitli bakanliklarda çalisan arkadaslarimiz var. Kamuda ve özel sektörde de variz. Benim gibi Türk kurumlarla çalisanlarin yani sira kendi isini kuran is adamlarimiz da mevcut." diye konustu.

Sirket kurdu, 85 kisiye istihdam sagladi

Türkiye'ye 2001'de YTB bursuyla giden ve Istanbul Teknik Üniversitesinde Elektrik Mühendisligi bölümünden mezun olan is insani Momar Diouf'un Dakar'da kurdugu sirket, bugün 85 kisiye istihdam sagliyor.

Diouf, mezun olduktan sonra Türkiye'de 2 farkli firmada çalistigini ve 14 yilin ardindan 2015'te ülkesine döndügünü söyledi.

Türkiye'de satis ve enerji alaninda tecrübe kazandigini kaydeden Diouf, bu tecrübelerine güvenerek Senegal'e dönünce önce distribütörlükle basladigi is hayatinda 2 yil içinde elektrik orta gerilim ürünleri satan bir sirket kurdugunu aktardi.

"Benim en rahat yasayacagim yer, Türkiye"

Diouf, sirketinin bugün yillik 10 milyon dolar ciroya ulastiginin altini çizerek, basta Senegal elektrik dagitim sirketi olmak üzere Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) ülkelerinin tamamiyla çalistiklarini dile getirdi.

Türkiye'de 15 yil geçiren Diouf, bu süreçte Türkiye'nin hizli gelisimine sahit oldugunun altini çizerek, sunlari söyledi:

"Ögrencilige ilk basladigim yillar Besiktas'tan Maslak'a giderken bindigimiz otobüsleri hatirliyorum. 2015'te ülkeden ayrilirken Marmaray açilmisti. Müthis bir teknolojik dönüsüm yasadi. Türkiye ve ben de bunun bizzat sahidi oldum ancak kendimi sadece Türkiye ile de sinirlamadim. Yaz dönemlerinde kisa süreli çalismaya Avrupa ve ABD'ye giderdim. Oralari da görünce dedim ki benim en rahat yasayacagim yer Türkiye. O dönem Türkiye siyahilere pek alisik degildi. Merakla size bakiyorlar ancak bunu asla irkçilikla karistirmamak lazim. Bunun arkasinda merak ve sizi tanima istedigi var ama Avrupa ve ABD için ayni seyi söyleyemeyecegim."

Diouf, Türkiye Afrika iliskilerinin hizla gelistigini bunun da Türkiye mezunu ögrenciler için avantaj oldugunu ifade etti.

"Ortaokuldayken Osmanli tarihini okudum, bir merak uyandi bende"

Dakar'da bulunan Maarif Okullarinda Müdür Yardimcisi olarak çalisan Hüseyin Sankanou da Türkiye Diyanet Vakfi (TDV) bursuyla liseyi ve üniversiteyi Kayseri'de bitirdigini söyledi.

Sankanou, ortaokulu bitirdikten sonra dini ilimler egitimi için bir arayista oldugunu belirterek, "Ortaokuldayken Osmanli tarihini okudum, bir merak uyandi bende. O nedenle egitimime Türkiye'de devam etme karari aldim." dedi.

Türkiye'de 9 yil geçiren Sankanou, "Egitimine yurt disinda devam etmek isteyenlere tavsiye ederim. YTB ve TDV burslari var. Bu 2 kurum da hiç para talep etmeden basarili olmaniz halinde egitim harcamalarini karsiliyor." diye konustu.

"Hastalar beni merak ediyor, sohbet etmeye çalisiyordu"

Önce TDV bursuyla Istanbul'da lise ardindan YTB bursuyla Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Tip Fakültesinde okuyan Malik Toure de hastane stajlarinda ilginç ve renkli tecrübeler edindigini dile getirdi.

Son sinif ögrencisi Toure, yaklasik 1 ay acil serviste çalistigini belirterek, söyle devam etti:

"Hastalar beni merak ediyor, sohbet etmeye çalisiyor, nereli oldugumu soruyordu. Bir hasta gelmisti, agrilari vardi. Ben de doktora eslik ediyordum. Hasta doktorun sordugu sorulari yanitlamak yerine bana soru sormaya basladi 'nerelisin, Somalili misin? Ben de geçen ay Somali'ye gittim seni görünce heyecanlandim' dedi. Böyle hos anilarim var. Özellikle Afrika'ya giden hastalar kendi derdini unutup muhakkak sohbet etmek istiyor."

Uzmanligini tamamladiktan sonra ülkesine dönmek istedigini vurgulayan Toure, "Orada bana daha çok ihtiyaç var. Türkiye'de insani önceleyen saglik sistemini model alarak özel bir klinik açmayi planliyorum." dedi.

Dini ilimler için Türkiye'yi tercih etti

Hasan Ndiaye ise diger ögrencilerden farkli olarak herhangi bir burs programi olmadan kendi girisimleriyle Türkiye'ye giderek 3 yil dini egitim aldigini söyledi.

Dakar'daki Sefkat Yolu Derneginde tercüman ve asistan olarak çalisan Ndiaye, dernekte insani yardim faaliyetlerine katki sagladigini ve dini egitim alan ögrencilerin takibini yaptigini dile getirdi.

Ndiaye, Türkiye'nin sadece lise ve üniversite egitiminde degil ayni zamanda dini ilimler alaninda da Senegalli ögrenciler tarafindan tercih edildigini belirtti.


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.