Haberler

Detay

Kolombiyalı Anneye Mezuniyet Sürprizi



Kolombiya'dan 16 saatlik uçak yolculuğu yaparak Türkiye'ye gelen Kolombiyalı anne, kızı Luisa Fernanda Gonzalez Garzon'un Ankara'da İşletme bölümünden mezun olmasının gururunu yaşıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) sağladığı "Türkiye Bursları"nın desteğiyle Ankara Üniversitesi İşletme Bölümünden bu yıl mezun olan Gonzalez, annesi Mariela Garzon Ariza ile duygularını anlattı.

Memleketi Kolombiya'da temizlikçi olarak çalışan anne Garzon, "Türkiye'yi çok beğendim. İnsanları çok samimi. Çok gelişmiş bir ülke. Kültürünü çok beğendim. Camiler çok çekici geldi. İnsanları çok samimi davranıyorlar." dedi.

6 yıl boyunca gönderdiği harçlığı biriktiren kızının Türkiye'deki mezuniyeti için kendisine uçak bileti aldığını duyunca çok duygulandığını belirten Garzon, "Mezuniyet töreni için Türkiye'ye geldiğimde çok mutlu oldum. Sadece kızım için değil, bütün öğrenciler için mutlu oldum. Buraya gelmek ve okumak büyük bir tecrübe ve fırsat. Şimdiden herkesi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Uzaklık nedeniyle kızıyla 3 yıldır görüşemediğini belirten Garzon, ilk yurt dışı yolculuğunu Türkiye'ye ve 16 saatte yaptığını söyledi.

Anne Garzon, "Türkiye'ye ve YTB'ye teşekkür ediyorum. YTB sayesinde birçok öğrenci hayallerinin peşinden koşuyor ve hayallerini gerçekleştiriyor." dedi.

Annesinin Her Ay Gönderdiği 200 Lirayı 6 Yıl Biriktirdi, Ona Uçak Bileti Aldı

Gonzalez, YTB'nin Türkiye Burslarıyla Kolombiya'daki bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığını, 2015'te Türkiye'ye gelerek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İşletme Bölümüne başladığını söyledi.

Buraya geldiği ilk günden beri annesini mezuniyet töreninde görmek istediğini kaydeden Gonzalez, annesinin mezuniyetine katılma hikayesini şöyle anlattı:

"Anneler çocukları için her zaman fedakarlık yapar. Benim annem de öyle. Annem Kolombiya'da asgari ücret kazanıyor. Bir kız kardeşim var. Annem nasıl yapıyordu bilmiyorum ama, her ay bana yaklaşık 100 peso gönderiyordu. Türk lirasıyla 200 lira yapıyordu. Ben bu paraya ilk günden itibaren hiç dokunmadım. 6 yıl boyunca biriktirdim. Ona uçak bileti aldım. Bir de toplanan parayla burada biraz gezdik."

Gonzalez, annesine Türkiye'yi gezdirme sözü verdiğini ancak Kolombiya ve Türkiye'nin uzaklığı nedeniyle annesinin bunun gerçekleşebileceğini düşünmediğini belirtti.

Biriktirdiği parayla uçak bileti alıp annesine gönderdiğini belirten Gonzalez, annesinin çok mutlu olduğunu söyledi.

"Kolombiya'da Benim Gibi Okuma İmkanı Olmayan Birisi İçin Türkiye Kapıları Açıyor"

Mezuniyetinin ardından gelecek planlarına da değinen Gonzalez, İstanbul Üniversitesi'nde Uluslararası işletmecilik Yüksek Lisans derecesi için bursa başvurduğunu, bursu kazanmazsa diğer planının Kolombiya'ya dönerek çalışmak olduğunu dile getirdi.

YTB'nin Türkiye Burslarını değerlendiren Gonzalez, "Türkiye Bursları çok. Böyle bir burs daha önce duymadım. Bizi Türkiye'ye getiriyorlar. Hem gidiş hem dönüş biletimizi karşılıyorlar. Konaklama sağlıyorlar. Bir de bize aylık para veriyorlar. Başka ülkede böyle bir burs bulmak çok zor. Çok iyi bir fırsat. Mesela Kolombiya'da benim gibi okuma imkanı olmayan birisi için Türkiye kapıları açıyor." diye konuştu.

Gonzalez, Kolombiya'da lise son sınıf öğrencilerine Türkiye Burslarını anlattığını ve başvuru yapabilmeleri için onlara yardım ettiğini söyledi.

Türkiye izlenimlerini anlatan Gonzalez, "Türkler çok samimi, çok sıcakkanlı. Burada bir yabancı görünce hemen yardım ve ikram ediyorlar. Gezmek için kesinlikle tavsiye ederim. Türkiye'nin çok gezilecek yerleri var." dedi.

"Tekrar Lisans Yapsam Ankara'yı Seçerim"

Türkçenin kendisi için zor olduğunu dile getiren Gonzalez, "Sanki siz tersine konuşuyorsunuz veya bir kelimeyi her şeyle birleştiriyorsunuz. İspanyolcada tek tek, ayrı ayrı kelimeler söylüyoruz. Halen 'kırmızı'yı söyleyemiyorum. İspanyolcada ı,i sesleri yok. Onları hiç telaffuz etmeyi başaramadım." dedi.

Gonzalez, öte yandan Türkiye Burslarıyla ve otostop yaparak Türkiye'de birçok şehrini gezdiğini, kamplarda veya bir ailenin yanında konakladığını söyledi.

Türkiye'de en çok "Kolombiya'ya benzemesi" nedeniyle Rize'yi beğendiğini ifade eden Gonzalez, "Ama en sevdiğim şehir Ankara. Tekrar lisans yapsam Ankara'yı seçerim. Ama yüksek lisans için İstanbul'u seçerim." ifadesini kullandı.

Ankara'ya Yeni Gelen Latin Öğrencilere Destek Oluyorlar

Kolombiyalı Gonzalez, arkadaşlarıyla Ankara'da "Latin Amerika Öğrencileri Topluluğu" kurduklarını dile getirerek, "Biz ne yapıyoruz? Yeni gelen öğrencilere destek veriyoruz. Çünkü ilk başta çok zorlanıyorlar. Şu anda bayağı İstanbul, Rize, Sivas ve Ankara'ya gelen yeni öğrenciler var. Onlara yurda uyum sağlama, otobüs kartı çıkarma gibi konularda destek veriyoruz." dedi.

Türkiye'ye ilk geldiğinde Latin öğrencinin az olması nedeniyle zorlandığını belirten Gonzalez, yeni öğrencilerin zorlanmaması için onlara yardım ettiklerini belirtti.


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.