Haberler

Detay

Tunus'ta Türkiye Mezunları Buluşması Gerçekleştirildi



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’de eğitim görüp, Tunus’a dönen mezunları bir araya getirdi. 

YTB tarafından düzenlenen programla, Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alıp ülkesine dönen Tunuslu mezunlar bir araya geldi. Programda konuşan YTB Başkanı Mehmet Köse, Tunus'taki ortaöğretim okulları ve üniversitelerde Türkçenin seçmeli ders olarak okutulduğunu söyledi. Başkan Köse, Türkiye ve Tunus arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğine işaret ederek, ülke ekonomileri ve siyasetlerindeki çeşitli gelişmeler nedeniyle azalan ilişkilerin son yıllarda yeniden ivme kazandığını anlattı.

TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GELİŞECEK

Bu gelişmelerin hem siyasi hem ticari hem de kültürel alanda kendisini göstermeye başladığına dikkati çeken Köse, “Tunus’ta ortaöğretimde seçmeli ders olarak artık Türkçe de var. Aynı şekilde Tunus’ta üniversitelerde Türkçe seçmeli ders bölümleri açılıyor. İlgi, Tunus’un pek çok ilinde ve üniversitesinde hakikaten fazla.” diye konuştu. Başkan Köse, ticari ilişkilerde Türkiye ile Tunus arasında hareketlilik olduğunu ancak gelecek nesillere aktarılabilmesi için iki ülkede de birbirlerini anlayan insanların yetişmesi gerektiğini vurguladı. “Bunun için de Türkiye'de eğitim alan Tunuslu öğrenci ve akademisyenlerin sayısının artması gerekiyor. Aynı şekilde Tunus'ta eğitim alan Türk akademisyen ve uzmanların da artması lazım.” diyen Başkan Köse, şu anda Türkiye’de Tunus’tan 250 öğrenci bulunduğunu ve bunların bir kısmının kendi imkanlarıyla, bir kısmının da burslu okuduğu bilgisini paylaştı.

DİASPORA HAKLARIYLA İLGİLİ ORTAK ÇALIŞMA

Tunus’ta bulundukları süre zarfında resmi ziyaretler de gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Köse, Tunus’taki Göç ve Diaspora Bakanlığı ile de gerekirse iş birliği yapma hususunda fikir birliğine vardıklarını duyurdu. Köse, Tunus diasporasının nüfusunun resmi rakamlarla 1,5 milyon civarında olduğunu ve çoğunluğunun Batı Avrupa ülkelerinde bulunduğunu kaydetti. Türkiye’nin diaspora nüfusunun 6 milyon civarında olduğunu anlatan Köse, “Fransa'da yaşayan bir Türk ile bir Tunuslunun meselesi büyük oranda aynı. Kendi dilini, kültürünü öğrenmesi, ayrımcılığa uğramadan, İslam karşıtlığından kaynaklı herhangi bir muameleye uğramadan o ülkede yaşamak, o ülkenin bir bireyi olarak adil şekilde muamele görmek.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE MEZUNLARI 25 KASIM’DA İSTANBUL’DA

Başkan Köse, birbirini bilen insanların daha fazla iş birliğine yöneldiğine dikkati çekerek, bu bağlamda iki toplum açısından bu çalışmaların faydalı olduğunu ve çalışmaların zirvesini 25 Kasım’da İstanbul’da “Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması” gerçekleştireceklerini duyurdu. Programın Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirileceği bilgisini paylaşan Köse, şunları kaydetti: “Dünyanın değişik ülkelerinden binin üzerinde mezun gelecek. Bakanlar, milletvekilleri, profesörler, iş adamları, kanaat önderleri olacak. İnşallah hem Türkiye için de bu arkadaşlarımız için yeni bir heyecan olacak. Öğrenciliklerinin geçtiği ülkede bir araya gelecekler. Daha da ilginci, 1958 yılında mezun olan 1-2 tane mezunumuz gelecek. Biri Lübnan’dan, diğeri Ürdün’den. Bu anlamda güzel bir zirve olacağını düşünüyoruz.”

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.