Haberler

Detay

Türkiye'de Burslu Eğitim Gören Nijeryalı Bello “Turkria”yı Kurdu!



Türkiye'de burslu eğitim gören Nijeryalı Sekinat Olasumbo Asekun Bello, tanıdığı Türklerin çoğunun Ensar ve Muhacir kardeşliğiyle yaşadığını ve yaptıklarının karşılığını sadece Allah'tan beklediklerini aktardı.

İlkokuldan sonra burs kazanarak eğitimine Türkiye'de devam eden Nijeryalı Sekinat Olasumbo Asekun Bello, Türklerin çoğunun Ensar ve Muhacir kardeşliğiyle yaşadığını söyledi.

Türkiye'de 16 yıl eğitim gördükten sonra ülkesine dönerek iş hayatına atılan Bello, Türkiye'deki tecrübelerini anlattı.

Nijerya'nın ticaret başkenti Lagos'ta yaşayan ve ülkenin en büyük etnik gruplarından Yoruba kabilesine mensup olan Bello, ilkokulu bitirdikten sonra 1997 yılında Türkiye Diyanet Vakfı bursuyla eğitimini tamamladığı Türkiye'de halkın büyük bölümünün, Ensar ve Muhacir kardeşliğiyle yaşamasının ve yaptıklarının karşılığını sadece Allah'tan beklemesinin kendisini çok etkilediğini dile getirdi.

Türkiye Diyanet Vakfı bursu için girdiği sınavı kazandığında 11 yaşında olduğunu, kendisiyle 10 öğrencinin bu hakkı elde ettiğini ifade eden Bello, ailesinden uzak kalmanın ve kendi ülkesine göre soğuk bir iklimde yaşamanın başta zor olduğunu, öte yandan Türkiye'nin kendisine çok şey kattığını kaydetti.
 

"İKİ ÜLKE ARASINDA EKONOMİK İLİŞKİLERE DESTEK OLMAYI HEDEFLEDİK"

Orta öğrenimi Bursa ve Kayseri'de tamamlayan, Erciyes Üniversitesinde İlahiyat bölümünü bitiren ve Uludağ Üniversitesinde din sosyolojisi üzerine yüksek lisansına devam eden Bello, Türk firmalarında farklı pozisyonlarda görev aldıktan sonra eşiyle kendi danışmanlık firmasını kurdu.

Ailesi ile Lagos'ta yaşayan Bello, "Turkria International Limited şirketini kurarak Türk firmalarına Nijerya'da danışmanlık hizmeti sunmayı ve iki ülke arasında ekonomik ilişkilere destek olmayı hedefledik. Ayrıca Turkria Foundation adlı bir yardım vakfımız bulunuyor. Firmamızın ismi 'Turk' ve 'Nigeria' kelimesinin sonundaki 'ria' sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor." dedi.

Birçok güzel anısının bulunduğu Türkiye'yi ikinci vatanı gibi gördüğünü vurgulayan Bello, "Bana göre başarı, iyi insan olmaktan ve insanlara iyi davranmaktan geçiyor. Türkiye, bana iyi davrandı ve birçok şey kattı. Bu hem Türkiye'nin başarısı hem de benim başarım. Tanıdığım Türklerin çoğu Ensar ve Muhacir kardeşliğiyle yaşıyor, yaptıklarının karşılığını sadece Allah'tan bekliyor. İyi insan olmam anlamında çok şey öğrettiler." diye konuştu.

Bello, Türklerin cömert, misafirperver ve saygılı olduğunu da dile getirerek, "Türkler uzak ya da yakın olsun insanların derdiyle dertleniyor, çoğu zaman çözüm bulabilmek için çaba gösteriyorlar. Bu beni çok etkiledi ve hayatımda da önemli bir yer bıraktı." dedi.

Üniversiteden mezuniyet törenine ailesinin katılamadığını söyleyen Bello, "Türkiye'de benim derdimle dertlenen ve bana her zaman yardım eden Kayseri'deki manevi ailem mezuniyet törenimde beni yalnız bırakmadı. Bu, 11 yaşından beri Türkiye'de eğitim gören biri olarak beni çok mutlu etmişti." ifadelerini kullandı.
 

"İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN DAHA FAZLA ADIM ATILMALI"

Nijerya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen yıl arttığını belirten Bello, tarım, enerji ve gıda başta olmak üzere birçok alanda ekonomik iş birliğinin arttırılabileceğini, serbest ticaret bölgeleri ile siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için daha fazla adım atılması gerektiğini söyledi.


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.