Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Afganistan Buluşması



Başkanlığımız tarafından düzenlenen Afganistan’daki Türkiye Mezunları Buluşması Kabil ve Mezar-ı Şerif şehirlerinde gerçekleştirildi. Türkiye Burslarına en yoğun ilgiyi gösteren ülkelerin başında gelen Afganistan’da gerçekleştirilen Türkiye Mezunları Buluşması'na katılım da oldukça yoğun oldu. İlk olarak başkent Kabil’de düzenlenen programa Türkiye–Afganistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Türkiye –Afganistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Afganistan Takhar Milletvekili Kudretullah Zeki, Ankara Milletvekili Aydın Ünal, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve yaklaşık 150 Türkiye mezunu katıldı. 1992 yılından bugüne Türkiye Bursları aracılığıyla Türkiye’de eğitim alarak okullarını tamamlayan Afganistanlı Türkiye Mezunlarını bir araya getiren program Kabil’deki TİKA Kabil Koordinasyon Ofisi’nde gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını YTB Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Memet Kılıç yaptı. Kılıç, Türkiye Mezunları hakkında yapılan çalışmalara ilişkin önemli bilgiler verdi.

Kılıç’ın ardından Türkiye–Afganistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık söz aldı. Kocabıyık konuşmasında iki ülkenin dostluğunun oldukça kadim ve güçlü bağlara sahip olduğunu ifade etti. Kocabıyık, Türkiye Mezunlarının, iki ülke arasındaki dostluğun güçlendirilmesi ve daha da pekiştirilmesi noktasında önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi.

Türkiye–Afganistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Afganistan Takhar Milletvekili Kudretullah Zeki ise kendisinin de bir Türkiye Mezunu olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin hiçbir zaman Afganistan’ın iç işlerine karışmadığını, bunun aksine her zaman iyi bir dost ve kardeş bir ülke olarak desteğini esirgemediğini söyledi.

Ankara Milletvekili Aydın Ünal ise iki ülke halkının birbirini aynı derecede sevdiğini, "Bizim için Kabil, Mezar-ı Şerif, Herat Türkiye’nin şehirleri gibidir. Tıpkı İstanbul’un, Ankara’nın ve Konya’nın Afganistan’ın şehirleri olduğu gibi" diyerek vurguladı. Konuşmasında dinleyicileri yüz yıl öncesine götürerek Medine’yi kahramanca müdafaa edip düşmana teslim etmeyen Fahrettin Paşa’nın Afganistan’a ilk gönderilen sefirlerden biri olduğunu ifade eden Ünal, bunun Afganistan’ın düşmana asla teslim edilmesine razı olunmayacağı anlamına geldiğini belirtti.

Son olarak Türkiye Mezunları adına Afganistan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkan Yardımcısı Feridun İlhan söz alarak, Türkiye’de yaşadığı günlere dair anılarını anlattı.

Türkiye Mezunları Buluşması yemek programı ile sona erdi.

Mezar-ı Şerif’te Türkiye Mezunları Bir Araya Geldi

Kabil’deki mezun buluşmasının ardından Mezar-ı Şerif’te de bir Türkiye Mezunları Buluşma Programı gerçekleştirildi. Programa Şibirgan Başkonsolosu Muzaffer Akyıldırım, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk ve çok sayıda Türkiye Mezunu katıldı.


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.