Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Moskova'da Buluştu



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Rusya’da yaşayan Türkiye Mezunlarını başkent Moskova’da düzenlenen programla bir araya getirdi. 

Türkiye’de eğitimlerini tamamladıktan sonra Rusya’ya dönen Türkiye Mezunlarının katıldığı buluşma Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programa, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Hüseyin Gündoğar, Yunus Emre Enstitüsü Direktörü Prof.Dr. Ömer Özkan, dış temsilcilikler, DTİK Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır ve Türk iş adamları iştirak etti. Rusya’nın Yakutistan, Buryatya, Hakasya, Dağıstan, Tataristan ve Başkurditan gibi farklı ve uzak bölgelerinin yanı sıra, Rusya’da yaşayan Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistanlı çok sayıda mezun buluşmaya katılım gerçekleştirdi. 

Programda açılış konuşmasını YTB  Başkan Yardımcısı Hüseyin Gündoğar gerçekleştirdi. Gündoğar konuşmasında, Türkiye’nin 70 yıldır uluslararası öğrencileri ağırladığını, ancak 25 yıldır sistematik olarak devlet bursu sağlandığını ifade etmiştir. Rusya’dan 1992’den bu yana 4 bine yakın öğrenciye burslu eğitim hakkı tanındığını, hâlihazırda bine yakın Rusya vatandaşı öğrencinin ülkemizde burslu veya burssuz eğitim aldığına dikkat çekmiş, Türkiye’de yetişmiş olan insan kaynağının ülkelerine dönmelerinin teşvik edildiğini ifade etmiştir. Diğer ülkelerin burs politikalarının aksine Türkiye’nin eğitimde sağladığı desteklerin sadece siyasi, ticari ve ekonomik hedeflerle değil öncelikli olarak insani meselelerle bağlantılı olarak verildiğini vurgulamıştır. Bu noktada bursların bir insan devşirme aracı olmadığını, dost ülkelerin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının temini için bir vesile olduğunu ifade etmiştir.

Gündoğar, “Ülkemiz Bosna, Somali ve Arakan krizlerinde olduğu gibi dünyanın her yerinde yardıma ihtiyaç duyan toplumlardan desteğini esirgememiş ve son yıllarda ülkelerini terk etmek zorunda kalan 3,5 milyon Suriyelinin ülkemizde barınmakta ve 16 bin öğrenciye yükseköğrenim bursu verilmektedir”. şeklinde konuştu. Gündoğar "16 bin Suriyeli gencin hayattan kopmaması adına, Türkiye'de hayata tutunabilmeleri adına burs kanalını bir yardım gibi kullanmaktayız ve onların da insan kaynağını yetiştirmek istiyoruz." diyerek devam etti. 

Türkiye'de akıllara gelebilecek ilk sözün "bir kahvenin 40 yıl hatırı var." sözünü olduğunu belirten Gündoğar, "Biz sizleri Türkiye’de ağırlarken bir kahve ikram etmek istedik ve bu kahvenin de 40 yıl hatırı olsun istedik. Bugün sistematik olarak 1992'den beri verilmeye başlanan bursların 25. yılı ve 25. yıl nedeniyle de Türkiye'de büyük bir mezun buluşması tertip ediyoruz. Sizleri tekrar bir kahve içmeye davet edeceğiz." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, yıllar sonra mezunların biraraya gelmesine vesile olan organizasyonun düzenlenmesinden dolayı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına teşekkür etmiştir. Buluşma sayesinde birbirini uzun zamandır göremeyen kişilerin güzel bir dostluk ve arkadaşlık ortamında tekrar bir araya getirildiğini ifade etmiştir. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da pekiştiğine vurgu yapan Diriöz 13 Kasım Pazartesi günü yapılacak görüşme ile iki ülke devlet başkanının bir yıl içerisinde altıncı kez yüz yüze görüşme gerçekleştirmiş olacağına işaret etmiştir. Siyasi, ekonomik, akademik ve sosyal ilişkilerde büyük yol kat edildiğini, Türkiye mezunlarının bu cihetlere önemli katkılar sağlayacağını; buluşmanın bu tarihe tevafuk etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtmiştir. Cumhurbaşkanları arasındaki görüşmenin iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyede bir yansıması olacağını vurgulamıştır.

“Biz aynı ağacın dallarıyız …”

Yakutistan Cumhurbaşkanı Resmi Temsilcisi ve Müteahhitler Birliği Başkanı Türkiye mezunu Aykal Gabişev: "Uzaktan ve yakından gelen değerli dostlarım! Sizleri elmasların parlattığı Yakutistan’da yaşayan Türkiye mezunu olarak en içten dileklerimle selamlıyorum! Biz aynı ağacın dallarıyız. Ben de sizler gibi dünyanın en güzel ülkesinde Türkiye’de eğitim aldığım için gurur duyuyorum. Ben de sizler gibi misafirperver, yardımsever Türkleri çok seviyorum! 

Bizim atalarımızın çok anlamlı bir sözü vardır: "Bir sene ileriyi gören çiçek yetiştirir, on sene ileriyi gören ağaç yetiştirir, yüz sene ileriyi gören ise insan yetiştirir diyorlar. 

Bizler, Türkiye mezunları olarak nerde yaşarsak yaşayalım, ne işle uğraşırsak uğraşalım her zaman Türkiye’nin ve Türklerin hakkını savunacağız ve kardeşliğimiz sonsuza kadar yaşayacak. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için elimizden geleni yapmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Kendisi de Türkiye mezunu olan Çeçenistan Başbakan Yardımcısı Sayın Hasan Hakimov konuşmasında çok güzel bir organizasyona davet edildiği için teşekkür  etmiş mezuniyet sonrasında Türkiye ile ilişkileri kesmediklerini belirterek ticari, siyasi ve akrabalık bağlarının devam ettiğini vurgulamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim alanında çok önemli adımlar attığını ve öğrencileri desteklediğini, bu programın çok önemli olduğunu belirterek konuşmasını bitirmiştir.

Program mezunlara hediye takdimi, aile fotoğrafı çekimi ve verilen yemek ile devam etmiştir.

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.