Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Sudan'da Buluştu



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Sudan’da yaşayan Türkiye Mezunlarını başkent Hartum’da düzenlenen programla bir araya getirdi. 

Türkiye’de eğitimlerini tamamladıktan sonra Sudan’a dönen Türkiye Mezunlarının katıldığı buluşma Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçiliği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programa, Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Kordoufani, Yunus Emre Enstitüsü Sudan Direktörü Feyzullah Bahçi, TİKA Sudan Koordinatörü Celalettin Güngenci, Türkiye Maarif Vakfı Sudan Koordinatörü Ömer Alçep, MÜSİAD Sudan temsilcileri ile çok sayıda mezun katılım sağladı.
Programda açılış konuşmasını YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf gerçekleştirdi. Yusuf konuşmasında, Türkiye’nin 70 yıldır uluslararası öğrencileri ağırladığını, ancak 25 yıldır sistematik olarak devlet bursu sağlandığını ifade etti. Bu kapsamda 2017 yılında uzun zamandır irtibat sağlanamayan Türkiye mezunları ile yeniden irtibatın sağlanması için dünyanın farklı ülkelerinde mezun buluşmaları gerçekleştirildiğini Sudan’da yapılan bu buluşmanın 40. buluşma olduğunu belirtti. Bu buluşmaların finali olarak 25 Kasım 2017 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde İstanbul’da “Yeniden Türkiye; Büyük Mezun Buluşması” yapılacağını ifade etti.

Türkiye Mezunları adına konuşma yapan Dr. Wahep Ammar, Türkiye’ye gelmeden önce Türkiye hakkında çok fazla bir şey bilmediklerini ve kulaktan dolma bilgilerle ülkemizi tanıdıklarını ancak, mezun olup Sudan’a döndükten sonra Türkiye hakkında edindikleri bilgileri burada paylaştıklarını ifade etti. Bu bilgilerin sadece turistik bilgiler olmadığını, Türkiye’nin her yıl yüzlerce Sudanlı ’ya farklı alanda eğitim ve sağlık hizmeti verdiğini, komşu ülkeler dahil hiçbir devletin kendilerine yapmadığı yatırımın ülkemiz tarafından Sudan’a yapıldığını, örnek olarak her yıl Sudan’da tedavisi mümkün olmayan yaklaşık 100 hastanın Türkiye sağlık kurumları tarafından ücretsiz tedaviye alındığını belirtti.
Programa davetli olarak katılan Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Kordoufani, Türkiye ile siyasal ekonomik alanlar başta olmak üzere 50’ye yakın anlaşma olduğunu bunun iki ülke dost ve kardeşliğinin ne kadar önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Kordoufani, resmi anlaşmaların dışında Türkiye ve Sudan kardeşliğinin iki ülke halklarının zaten kalplerde olduğunu ve böyle olmaya devam edeceğini vurguladı.

Programın ev sahipliğini yapan T.C. Hartum Büyükelçisi Doç Dr. İrfan Neziroğlu, Dünyanın bir çok ülkesinden 150 bini aşkın mezunu olan Türkiye’nin, mezunlarını ülkelerin birer elçisi olarak gördüğünü ve ülkedeki Türk girişimciler için birer kazanç olduklarını ifade etti. Türkiye ve Sudan’ın iki dost ve kardeş ülke olduğunu ifade ederek Büyükelçiliğimizi kendi evleri gibi görmelerini istediklerini belirtti. Büyükelçi Neziroğlu, Türkçe de “Atalarınızın mezarının olduğu yer size vatandır” diye bir söz olduğunu, bu sözü destekler nitelikte Sudan’da Ahmet Paşa’nın, Musa Paşa’nın mezarları olduğunu ve bu nedenle Sudan’ı vatanımız gibi gördüğünü, aynı şekilde İstanbul’da Sudanlı Musa’nın mezarının bulunduğunu ve Sudanlıların Türkiye’yi vatanları gibi görmelerini istediğini vurgulamıştır. 

Bundan sonraki süreçte, Ankara’ya atanan Sudan Büyükelçisi ile birlikte gerek hâlihazırda okuyan öğrenciler, gerekse mezunlara yönelik çalışmalara birlikte katkı sağlayacaklarını, iki ülke arasında var olan dostane ilişkilerin daha ileriye taşıyacaklarının sözünü verdiğini ifade etti.
 

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.